Німецький бізнес починає втрачати інтерес до Росії

Понеділок, 2 лютого 2015, 11:43

У ділових колах ФРН зростає розчарування ринком Росії.

Про це пише DW.

"Який ринок стане для вашого підприємства менш важливим в 2015 році?". Це питання містилосяв онлайн-анкеті, яку розмістило в січні на своєму сайті всенімецьке об'єднання фахівців в галузі логістики - Bundesvereinigung Logistik (BVL).

Учасники опитування мали змогу вказати відразу декілька регіонів.

На першому місці з величезним відривом опинилися країни СНД. Цілих 57% опитаних налаштувалися на падаюче значення для їхнього бізнесу Росії та інших пострадянських держав.

Друге місце з 27% зайняла Південна Європа, третє з 20% - Африка.

"Тепер же у відповіді на питання "Який ринок стане для вашого підприємства більш важливим в 2015 році? "Росію і СНД назвали лише 10% опитаних. Основні надії на зростання бізнесу німецькі фахівці з логістики пов'язують тепер з самою Німеччиною (53%), з Західною і Північною Європою (35%), а також з Центральною та Східною Європою без СНД (30%)", - пише видання.

Звичайно, не варто перебільшувати значення опитування, в якому взяли участь представники 156 компаній (хоча транспортники зазвичай дуже точно вловлюють тенденції на ринку).

Просто отримані відповіді дуже симптоматичні: образ Росії як швидкозростаючого високоприбуткового ринку з величезним потенціалом почав згасати в очах німецького ділового співтовариства - через обвал рубля, що почався в російській економіці рецесії і через події навколо України, які призвели до економічних санкцій ЄС.

З окремих подібних висловлювань поступово складається загальна картина: ділові кола Німеччини розчаровані тим, як йдуть справи в Росії, і починають втрачати інтерес до розвитку бізнесу в російському напрямку.

Можна виходити з того, що протягом лютого, коли німецькі акціонерні товариства звітуватимуть за підсумками минулого кварталу і всього 2014 року, список цифр і песимістичних оцінок щодо російського ринку істотно подовжиться.

Не виключено, що та чи інша компанія навіть оголосить про конкретні заходи щодо скорочення своєї присутності на цьому ринку.

На такому тлі ймовірність того, що німецький бізнес буде посилювати тиск на уряд Німеччини з метою домогтися пом'якшення або повної відміни економічних санкцій проти Росії, дуже невелика.