ЗМІ: банки Греції можуть залишитися без грошей

Середа, 18 лютого 2015, 11:01

Переговори між Грецією і міністрами фінансів єврозони провалилися.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на Reuters.

Після більш ніж шести годин переговорів у Брюсселі міністри не змогли запропонувати нічого, крім обіцянки продовжити обговорення.

Афіни відхилили пропозицію попросити про продовження на півроку діючої програми допомоги, назвавши умови "неприйнятними".

Голова Європейського стабілізаційного механізму Клаус Реглінг повідомив, що у фонду залишилося 14,6 млрд євро для Греції. Але щоб виплатити Греції ці гроші, потрібен запит Афін про продовження програми допомоги, пояснив він.

Раніше Греція пропонувала виділити їй бридж-кредит, поки ведуться переговори, проте кредитори відкинули цю ідею через відсутність політичних зобов'язань з боку позичальника.

Греція хоче знизити профіцит бюджету до 1,5%, а не до 3% ВВП, на яких наполягають кредитори. Уряд також просить про перепочинок на кілька місяців, щоб стимулювати економічне зростання.

Крім того, Афіни не влаштовують правила допомоги: виплати по кредиту ростуть у разі поліпшення ситуації в економіці.

Міністр фінансів Нідерландів Йерун Дейсселблум сказав, що у Афін є час до п'ятниці, щоб офіційно направити запит, інакше програма допомоги завершиться в кінці лютого.

У цьому випадку Греції та її банкам загрожує неминучий дефіцит ліквідності.

У середу ЄЦБ вирішить, чи продовжувати екстрене кредитування грецьких банків, які зіткнулися з відтоком грошей з депозитів зі швидкістю 2 млрд євро (2,27 млрд доларів) на тиждень, порахувала WSJ.

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс висловив упевненість, що угода на інших умовах буде досягнута протягом декількох днів.