Україна розраховує отримати перший транш від МВФ на початку березня

Вівторок, 17 лютого 2015, 11:48

План роботи над новою програмою розширеного фінансування EFF МВФ передбачає, що у разі виконання українською стороною усіх попередніх заходів і схвалення Радою директорів Фонду перший транш надійде до країни в перший-другий тиждень березня.

Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько, передає "Інтерфакс-Україна".

"Загалом на 2015 рік передбачена достатня підтримка, щоб відновити довіру", - наголосила міністр, виступаючи на 11-й інвестиційній конференції компанії Dragon Capital в Києві у вівторок.

Вона нагадала, що розмір чотирирічної програми становить близько 17,5 млрд доларів, а загальний пакет допомоги з урахуванням фінансування інших міжнародних фінансових організацій з країн-партнерів, а також з урахуванням перепрофілювання державного боргу - близько 40 млрд доларів.

"Ця сума дуже складна: 40 млрд доларів. Це не фінальний обсяг", - уточнила глава Мінфіну.

Вона знову підтвердила, що одразу після схвалення Радою директорів нової програми Україна має намір розпочати консультації з усіма своїми кредиторами щодо перепрофілювання боргу.

Відповідаючи на запитання про єврооблігації на 3 млрд доларів з погашенням у грудні 2015 року викуплених Росією, Яресько зазначила, що ці папери є суверенним боргом.

"Усі наші кредитори є рівними. Ми говоритимемо з усіма кредиторами", - наголосила міністр.

Вона уточнила, що офіційних переговорів з Росією із цього приводу не було.

Як відомо, 12 лютого Україна узгодила з Міжнародним валютним фондом основні положення для надання нового кредиту в 17,5 млрд доларів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що сім найбільш розвинених країн і Міжнародний валютний фонд розглядають можливість збільшення фінансової допомоги Україні до 40 млрд доларів.

Як відомо, в середині січня уряд України звернувся до Ради директорів МВФ з проханням розглянути можливість затвердження нової програми співробітництва з використанням механізму розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF), який передбачає виділення куди більшого обсягу коштів на період до чотирьох років.

Лише місяць тому президент Петро Порошенко заявив, що Україні у 2015-2016 роках знадобиться міжнародна допомога на суму до 15 млрд доларів.