Обсяги кредитування агросектору знизились на 32%

Четвер, 12 лютого 2015, 13:42

У 2014 році сільськогосподарські підприємства України залучили на 32% менше кредитних коштів порівняно з 2013 роком.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації Українського клубу аграрного бізнесу.

Як зазначається, при цьому середня ставка кредитування в національній валюті для сільськогосподарських підприємств зросла на 1,5% і становила 21,5%.

Разом з тим на 28% зменшилась кількість підприємств, які отримали позики, що є наслідком скорочення банками програм кредитування агросектору та посилення вимог кредиторів до позичальників, йдеться у повідомленні.

В той же час загальна кількість непогашених кредитів, наданих сільськогосподарським підприємствам, становить 55,34 млрд. грн., і за рік зросла на 11,84 млрд.

"Це викликано зростанням вартості валютних кредитів внаслідок зниження офіційного курсу гривні та низькими темпами повернення раніше отриманих позик", - зазначили у асоціації.

Варто зазначити, що найбільше скоротились обсяги кредитування терміном 1-5 років та понад 5 років на 34% та 65% відповідно.

Як зазначають у асоціації, зменшення обсягів довгострокового кредитування АПК призведе до уповільнення розвитку галузі, унеможливить інтенсифікацію виробництва та впровадження сучасних технологій, які вимагають значних інвестицій та мають тривалий термін окупності.

В умовах збільшення вартості всіх виробничих ресурсів скорочення обсягів короткострокового кредитування може призвести до нестачі оборотних коштів, що може стати критичним для підприємств у період активного проведення польових робіт і вплинути на продуктивність виробництва.

Економічна правда