Carlsberg втрачає довіру інвесторів через проблеми в Росії

П'ятниця, 9 січня 2015, 19:50

Данська пивоварна компанія Carlsberg, яка отримує третину прибутку на російському ринку, втрачає довіру інвесторів через складну економічну ситуацію в РФ і падіння курсу рубля.

Про це повідомляє агентство Bloomberg, передає "Інтерфакс-Україна".

За минулий рік папери Carlsberg знизилися в ціні на 20%, тоді як індекс виробників напоїв і продуктів харчування в Stoxx Europe 600 зріс на 11%. Рубль в парі з євро втратив в 2014 році 39% вартості - це найгірший показник серед усіх світових валют, крім української гривні.

Керівництво Carlsberg раніше заявило про можливість перегляду політики компанії, що не передбачає хеджування валютних ризиків, якщо зниження курсу рубля продовжиться.

Крім того, компанія має намір перевести максимальну частку витрат російського підрозділу в національну валюту.

Судячи з усього, ці заяви не змогли переконати учасників ринку: частка коротких позицій - тобто ставок на зниження котирувань акцій компанії - 6 січня досягла рекордного значення в 4,7% всіх акцій в обігу, що в 11 разів вище, ніж півроку тому.

За даними Markit Economics, даний показник для трьох найбільших пивоварних компаній в світі - Heineken, SABMiller і Anheuser-Bush - не перевищує 1,8%.