"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойський блокує аукціон з продажу нафти

Вівторок, 27 січня 2015, 19:47

Після визначення аукціонним комітетом з продажу нафти, газового конденсату і скрапленого газу стартової ціни продажу нафти і газового конденсату для аукціону, ПАТ "Укрнафта" направило на адресу Комітету лист з проханням пояснити формулу ціни, оскільки не вважає її справедливою.

Про це йдеться у повідомленні НАК "Нафтогаз-України".

Як зазначається, "Нафтогаз", як найбільший акціонер "Укрнафти", стурбований спробами керівництва цієї компанії протидіяти проведенню аукціону за новими правилами, затвердженими Постановою уряду №16 "Про внесення змін до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу".

"Дана Постанова, як і інші дії з реформування системи торгів українськими енергоресурсами, спрямована на досягнення їх справедливої ринкової вартості. Проте перші ж спроби провести аукціон за новими правилами наштовхнулися на протидію "Укрнафти", яка повинна бути зацікавлена у високій ціні на свої ресурси", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У компанії зазначили, що спроби знизити вартість реалізованої нафти власного видобутку незмінно несуть високі корупційні ризики і загрожують зниженням доходів державного бюджету. Це ще раз доводить необхідність посилення державної участі в управлінні ПАТ "Укрнафта".

"Оскільки надання розшифровки формування стартової ціни аукціону не передбачено Порядком його проведення, "Укрнафта" зобов'язана прийняти до виконання доведену до компанії Аукціонним Комітетом ціну", - повідомляє прес-служба.

Затверджена Комітетом стартова ціна є керівництвом до дії і не може бути предметом обговорення з господарюючим суб'єктом.

Нагадаємо, аукціонний комітет з продажу нафти, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу на своєму засіданні 27 січня затвердив стартові ціни аукціону, який планується провести 31 січня 2015 року.

Так, стартова ціна нафти затверджена в розмірі 5297,93 гривні за тонну без ПДВ. На газовий конденсат власного видобутку встановлена стартова ціна в розмірі 5772,23 гривні за тонну без ПДВ.

Нагадаємо, в понеділок прес-служба "Нафтогазу" повідомила, що до аукціонного комітету з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу від ПАТ "Укрнафта" не надходило заявок на проведення аукціону.

Натомість, від "Укрнафти" до Аукціонного Комітету надійшов лист з проханням визначити стартову ціну на нафту на біржовий аукціон, який запланований на 31 січня.

Як повідомлялося, 22 січня 2015 року було сформовано склад аукціонного комітету з продажу нафти, конденсату і скрапленого газу.

До нього увійшли по три представники від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а також чотири представники від НАК "Нафтогаз-України".

Нагадаємо, проведення аукціонів з продажу нафти нинішнього року спочатку стримувалося дискусією між "Укрнафтою", менеджмент якої контролюють міноритарні приватні акціонери, пов'язані з акціонерами ПриватБанку (Дніпропетровськ), і Міненерговугілля щодо біржі.

Це питання було розв’язано після ухвалення Кабінетом міністрів 16 жовтня 2014 року постанови про порядок організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу на заміну прийнятому в жовтні 2011 року.

У новому документі уряд зберіг прив'язку встановлення стартової ціни української нафти і газоконденсату до митної вартості нафти сорту Urals за даними Державної фіскальної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону.

Однак було також збережено понижуючий коефіцієнт 0,85 при визначенні стартової ціни в разі відсутності поставок у країну нафти Urals трубопровідним транспортом, надходження нафти Azeri чи інших сортів легкої нафти Каспійського регіону.

Згідно з порядком, у такому разі на цей коефіцієнт множилося середнє значення ціни контрактів з продажу нафти сорту Brent (за даними Crude Oil Marketwire агентства Platts).

З того часу відбулися два аукціони: наприкінці жовтня і в середині грудня, на яких "Укрнафта" продала свій ресурс за стартовою ціною відповідно майже на 4 млрд гривень і на 2,6 млрд гривень.

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), - близько 42% акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: