НБУ обмежить розрахунки заставними облігаціями за кредитами рефінансування

Понеділок, 26 січня 2015, 19:45

Національний банк обмежить розрахунки у цінних паперах, які перебувають у заставі за виданими банкам кредитами рефінансування з новим строком погашення, за допомогою відповідних розпоряджень депозитарним установам.

Про це йдеться в постанові НБУ від №47, передає УНІАН.

Національний банк для підтримки ліквідності банків надає їм кредити рефінансування, у тому числі через постійно діючу лінію кредитів "овернайт" під заставу державних облігацій.

Згідно з постановою, розрахунки у цінних паперах за операціями з паперами, що перебувають у заставі за наданими Нацбанком кредитами рефінансування, за якою настав строк погашення, будуть здійснюватися депозитарними установами виключно на підставі розпоряджень НБУ.

Нацбанк пояснює своє рішення необхідністю отримати безумовне та переважне право задовольняти свої вимоги до банків - одержувачів рефінансування, у тому числі отримати можливість брокеру - керуючому рахунком у цінних паперах банку-боржника продавати заставні папери.

Постанова набуває чинності наступного дня після опублікування - від 27 січня.

Як повідомлялося, Національний банк у 2014 році порівняно із 2013 роком збільшив обсяг рефінансування банків у 3 рази - до 222,3 млрд гривень.