Греція не може претендувати на скорочення боргу - Лагард

Понеділок, 26 січня 2015, 16:18

Греція повинна поважати правила єврозони і не може претендувати на скорочення боргу через перемогу опозиційної Коаліції радикальних лівих сил СІРІЗА на позачергових парламентських виборах в країні.

Про це заявила глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, передає "Прайм".

"Є внутрішні правила єврозони, які повинні дотримуватися. Ми не можемо створювати окремі категорії (всередині єврозони - ред) для тієї чи іншої країни", - заявила вона в інтерв'ю французькій газеті Le Monde.

За її словами, Греція все ще має провести низку реформ, пов'язаних із підвищенням ефективності збору податків і зниженням судових заборгованостей.

"Це не питання жорстких заходів економії, це глибокі реформи, які ще потрібно провести", - розповіла вона виданню.

Опозиційна Коаліція радикальних лівих сил СІРІЗА отримала перемогу на парламентських виборах у Греції. В ході своєї виборчої кампанії лідер партії Алексіс Ципрас пообіцяв змінити всю політику в країні і переглянути відносини із кредиторами.

Він також пообіцяв, що домагатиметься скасування боргу Греції перед партнерами по ЄС, який перевищує 300 мільярдів євро.

Йдеться про підписану у 2012 році угоду з ЄС, ЄЦБ і МВФ, згідно з яким Афінам виділялися багатомільярдні кредити, списувалося близько половини боргів приватним кредиторам.

Натомість кредитори зажадали ввести заходи жорсткої економії, приватизувати держактиви на суму близько 50 мільярдів євро до кінця 2015 року і реалізувати структурні реформи.