НБУ посилив відповідальність за порушення банківського законодавства

Понеділок, 19 січня 2015, 19:32

Національний банк вніс зміни до положення про застосування заходів впливу за порушення банківського законодавства.

Про це йдеться у постанові НБУ № 32 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку", опублікованій на сайті регулятора.

Як зазначається, внесено зміни до Положення про застосування Нацбанком заходів впливу за порушення банківського законодавства, затвердженого постановою від 17 серпня 2012 року № 346.

Зміни підготовлені на виконання вимог Законів України "Про внесення змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо визначення особливостей корпоративного управління в банках", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи" та зокрема передбачають розширення переліку критеріїв віднесення банку до категорії проблемних.

Також передбачається, визначення підстав, які надають право Національному банку вимагати припинення повноважень члена ради банку/позачергового скликання засідання ради банку та удосконалення порядку накладення штрафів на банки та власників істотної участі в банку - юридичній особі.

Крім того, передбачається посилення відповідальності учасників/інвесторів за виконання плану фінансового оздоровлення/програми капіталізації.