Думка експерта: Кількість "торгашів" в Кабміні зашкалює

Середа, 3 грудня 2014, 20:02

Половина нового складу Кабінету міністрів представлена вихідцями з інвестиційного бізнесу, які не мають відношення до виробництва і реального сектору.

Про це "Економічній правді" заявив екс-депутат і колишній глава Фонду держмайна Олександр Бондар, коментуючи останні призначення в уряді.

"Ніхто майже не звернув уваги на те, що половина нового складу Кабміну представлена вихідцями з інвестиційного бізнесу. У бізнесі є маса різних секторів і напрямів, але чомусь в Кабмін запрошуються люди з інвестиційного бізнесу. Це насторожує", - зазначив він.

"При Ющенку з'явилося таке поняття як "кумівство", при Януковичі було "донбаське земляцтво", а нинішній президент відчуває непереборну слабкість до представників інвестиційного бізнесу", - додав Бондар.

За його словами, і в попередньому Кабміні, і в керівництві Нацбанку, і в Податковій є представники інвестиційного бізнесу. "Їх кількість тепер вже зашкалює", - підкреслив він.

"Я з особистого досвіду знаю представників цього бізнесу. І тому у мене до них досить таки насторожене ставлення. Їх в народі називають "торгашами". Вони торгують акціями або іншими інструментами, але ніякого відношення до виробництва і до реального сектору вони не мають", - заявив Бондар.

Він підкреслює, що менеджери з інвестиційного бізнесу ще недавно нав'язували Україні сертифікатну приватизацію, і від цього кроку, як відомо, країна не виграла.

"Як у людини, яка багато років пропрацювала в держструктурах і знає цю категорію людей, у мене виникає питання: чому у президента така тяга до представників інвестиційного бізнесу? Він або мав з ними ділові відносини і їм довіряє, або це все-таки диктат міжнародних організацій", - вважає Бондар.

При цьому, зазначає він, всі нові призначенці зав'язані на міжнародних фінансових організаціях, так як вони практично всі представники міжнародних компаній.

"Це говорить про те, що міжнародні організації лобіюють цих людей", - вважає Бондар.

"Я не беруся судити, якими вони будуть державними менеджерами, так як до держструктур вони взагалі не мали ніякого відношення. Коли говорили, що запросять іноземців, я думав, що це будуть іноземці, які мають досвід проведення реформ у своїх країнах - колишні міністри або держслужбовці, які проявили себе в цій сфері за кордоном", - каже екс-депутат.

"Це люди, які працювали в Україні і є громадянами інших держав. І деякі з них навіть мали бізнес в Росії, і там працювали. У нинішній ситуації це теж насторожує", - додає він.

Бондар застерігає, що від нових призначенців можна чекати "великих сюрпризів".