НБУ знову вимагає призупинити всі фіноперації на захоплених територіях

Середа, 3 грудня 2014, 14:16

Нацбанк у зв'язку з набранням чинності указу президента від 14 листопада вимагає від банків виконати постанову НБУ від 6 серпня і призупинити всі фінансові операції на захоплених сепаратистами територіях.

Про це йдеться в телеграмі НБУ "Про окремі питання діяльності банків", спрямованої банкам в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Відповідно до вимог пункту 1 постанови №466 банки України призупиняють здійснення всіх видів фінансових операцій у населених пунктах, що не контролюються українською владою", - йдеться в телеграмі НБУ.

"До вищезгаданих операцій належать, зокрема, операції з обслуговування банками рахунків, у тому числі карткових, відкритих суб'єктам господарювання всіх форм власності", - вказує Нацбанк.

Регулятор нагадує, що згідно з постановою від 6 серпня №466 "Про зупинення здійснення фінансових операцій" банки відновлюють фінансові операції після переходу району/міста обласного значення Донецької та/або Луганської областей під контроль української влади.

"Звертаємо увагу на обов'язок неухильного виконання банками України вимог постанови №466", - йдеться в телеграмі НБУ.

Як стверджують місцеві ЗМІ, на непідконтрольних центральній українській владі територіях в Донецькій і Луганській областях останнім часом частково продовжують роботу відділення та банкомати під вивісками Ощадбанку, "Дочірнього банку  Сбербанку Росії" і ПУМБ.

Цю ж інформацію підтвердив у понеділок один із жителів Донецька по телефону.

Що стосується банківських карток, емітованих усіма діючими українськими банками, то вони продовжують працювати в непідконтрольних Києву населених пунктах Донбасу, зокрема, їх приймають у торгівлі.

Крім того продовжують здійснюватися безготівкові платежі підприємств Донецької та Луганської областей, які перевели свої рахунки в підрозділи банків на контрольованій українською владою території.