Компанії ЄС втратять не менше 2,5 мільярда від заморозки "Південного потоку"

Вівторок, 2 грудня 2014, 15:34

Прямі втрати європейських компаній від заморозки проекту "Південний потік" становитимуть не менше 2,5 млрд євро.

Про це йдеться в матеріалах компанії South Stream Transport, пише ТАСС.

Як повідомляється, японські компанії втратять замовлення на 320 млн євро. Таким чином, втрати іноземних компаній від заморозки проекту становитимуть не менше 2,82 млрд євро.

Як раніше повідомлялося, німецька Europipe була визнана постачальником 50% замовлення на поставку труб для першої нитки "Південного потоку" на суму 500 млн євро.

Японський консорціум Marubeni-Itochu і Sumitomo отримали замовлення на 40% від поставки труб для другої нитки проекту на суму 320 млн євро.

У березні компанія South Stream Transport BV уклала контракт на прокладку першої нитки "Південного потоку" з італійською Saipem, дочірньою компанією італійської ENI, яка виступала підрядником з укладання труб за проектами "Блакитний потік" і "Північний потік".

Вартість контракту становила 2 млрд євро.

У квітні South Stream Transport B.V. уклала контракти на будівництво другої нитки морської ділянки газопроводу "Південний потік" зі швейцарською компанією Allseas Group - на роботи по глибоководного укладання газопроводу, а також з італійською Saipem - на надання послуг із забезпечення будівництва.

Ціна контракту при цьому не розкривалася.

Allseas Group S.A. - світовий лідер в укладанні підводних трубопроводів і будівництві підводних споруд. Компанія займається комплексною реалізацією проектів, включаючи проектування, організацію поставок матеріалів і техніки, будівництво і введення в експлуатацію.

Saipem S.p.A. - дочірня компанія італійського нафтогазового концерну Eni, один з найбільших у світі нафтогазових підрядників, має великий флот суден для ведення робіт на морі та укладанні морських газопроводів різного діаметру і на різних глибинах.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін 1 грудня повідомив, що "в нинішніх умовах Росія не буде реалізовувати проект "Південний потік".

У свою чергу, глава "Газпрому" Олексій Міллер зазначив, що проект "Південний потік" більше не актуальний.