Україна переплатила близько 20% за вугілля із ПАР - Демчишин

Вівторок, 16 грудня 2014, 16:01

Держкомпанія "Укрінтеренерго", керівник якої перебуває під слідством за закупівлі, на думку Генпрокуратури, неякісного вугілля у Південно-Африканській Республіці, переплатила за це паливо близько 20%.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

"В принципі, та ціна, яку ми заплатили, відповідала якості, яка (повинна була бути), як мінімум, на 20% вище, ніж ми отримали. Сам продукт дуже складний, його необхідно змішувати з іншими вугіллям, для дотримання технології", - сказав Демчишин.

"Але хочу сказати, що на даний момент особливої альтернативи немає, оскільки Росія обмежила імпорт", - додав він.

За словами міністра, на територію України з РФ надходить дуже обмежена кількість вугілля.

"На кордоні (РФ) скупчився більший обсяг, ніж пропускають", - зазначив Демчишин.

Водночас міністр нагадав, що в зоні проведення АТО на Донбасі перебувають великі обсяги вугілля, як на держшахтах, підконтрольних бойовикам, так і на приватних, які потрібно вивозити.

"ДТЕК, наприклад, вивозить його зі своїх шахт - різними складними шляхами, але вивозить. Потік - невеликий. Ситуація поліпшується. Зараз іде мова про деблокацію району Дебальцевого. Якщо ця проблема буде знята, потік суттєво збільшиться", - сказав міністр.

Як повідомлялося, 5 грудня був затриманий керівник державного підприємства "Укрінтеренерго", яке купувало, на думку Генпрокуратури, неякісне вугілля у Південно-Африканській Республіці.