Італія викреслила "Південний потік" з переліку своїх пріоритетів

Четвер, 20 листопада 2014, 11:00

Італійський міністр поставив під сумнів майбутнє "Південного потоку", зважаючи на кризу в Україні, а також втрату статусу національного пріоритету.

"Це корисна інфраструктура, але проект вже не в списку пріоритетів", сказала італійський міністр промисловості Федеріка Гуіді на прес-конференції в Римі, сигналізуючи про політичний поворот Італії.

"Навіть якщо, з одного боку, це допомагає диверсифікувати транзит (газу), з іншого  - існує проблема з постачальником," додала вона.

Італія, чия держкомпанія Eni виділила 600 млн євро (750 млн доларів) для фінансування проекту, мала бути однією з країн-споживачів газу "Південного потоку", крім того італійська сервісна комапнія Saipem отримала вигідні угоди для прокладки морської ділянки,

На тлі зниження попиту на газ та електроенергію через заходи економії, значення "Південного потоку" зменшилось  - враховуючи, що Італія буде точкою поставки каспійського газу з 2020 року.

Як відомо, Угорщина в середу заявила, що метою розпочати будівництво своїй довжині лінії в наступному році, незважаючи на опозицію з боку Брюсселя і Вашингтона, які говорять, що проект буде закріпити енергії хватку Москви на Європу.

Нагадаємо, як раніше повідомлялося, угорський парламент 3 листопада ухвалив закон, що відкриє шлях для будівництва "Південного потоку".

Водночас у Єврокомісії не виключають, що ЄС може вжити заходів щодо Угорщини з цього приводу.

"Українська енергетика"