В ОПЕК розповіли, за якої ціни видобуток сланцевої нафти в США накривається

Середа, 29 жовтня 2014, 18:12

При ціні 90 доларів за барель половина видобутку сланцевої нафти в США нерентабельна.

Про це заявив генеральний секретар ОПЕК Абдалла ель-Бадрі на конференції Oil & Money в Лондоні, передають "Ведомости".

Якщо ціни збережуться на поточному рівні, це призведе до відходу з світового ринку приблизно половини обсягу поточного видобутку в США і деяких виробників, заявив він.

За даними Bloomberg, ціни на нафту знизилися на 25% з початку року. Раніше компанія IHS оприлюднила інші дані: що видобуток в США залишиться рентабельним при середній ціні 57 доларів за барель.

За оцінкою Міжнародного енергетичного агентства, велика частина сланцевого нафтовидобутку залишається рентабельною при 80 доларах за барель.

Лише проекти на 2,6 млн барелів на день у всьому світі мають собівартість вище цієї ціни, їх заморожування не сильно відіб'ється на балансі попиту і пропозиції, повідомило агентство два тижні тому.

Інші оцінки у віце-президента "Лукойлу" Леоніда Федуна: 50% усього видобутку американських компаній знаходиться на рівні рентабельності при ціні нафти в 80 доларів за барель, або приблизно 6 млн барелів добового видобутку, сказав він минулого тижня.

При ціні на нафту в 80 доларів за барель під ударом знаходиться приблизно 6 млн барелів добового видобутку, в першу чергу складні проекти біопалив, синтетичних палив, значна частина проектів, пов'язаних з витяганням бітумінозної нафти і частина сланцевої нафти, зазначав Федун.

Низькі ціни можуть навіть підстьобнути розвиток видобутку в США, вважає головний економіст ConocoPhillips Mеріен Ках.

На її думку, падаючі котирування стимулюють пошуки нових рішень: коли витрати зростають і прибуток падає, з'являються нові проривні технології.

Технології змінюються стрімко: суперкомп'ютер зараз здатний обрахувати модель видобутку і зробити за один день стільки роботи, скільки геологи могли раніше зробити за 4-5 років, навів приклад президент BP Роберт Дадлі.

Треба дивитися на американський видобуток не тільки як на нового конкурента на світовому ринку - сланцева революція дуже допомогла американській економіці, підстьобнула темпи росту і допомогла збільшити зайнятість населення, створивши нові робочі місця, захистила сланцевий видобуток Ках.