Реальні зарплати росіян скоротилися вперше з часів кризи 2008 року

Вівторок, 28 жовтня 2014, 12:59

Середня зарплата в Росії за підсумками третього кварталу в реальному вираженні скоротилася на 0,3% рік до року.

Про це йдеться в даних НДУ-ВШЕ "Коментарі про державу і бізнесі", пише "Комерсант".

Як повідомляється, за останні 14 років аналогічне скорочення зарплат спостерігалося лише під час гострої фази кризи 2008-2009 років, після неї темпи зростання завжди залишалися позитивними.

Як зазначено в звіті, зниження темпів зростання зарплат почалося ще в 2013 році через стагнації та погіршення показників продуктивності праці. При цьому одночасно через стабілізацію цін на нафту скоротилися можливості випереджаючого зростання їхньої купівельної спроможності.

Проте якийсь час процес їх скорочення компенсувався за рахунок підвищення зарплат бюджетників відповідно до інавгураційних указів президента.

За даними за серпень, близьконульові або негативні реальні темпи росту зарплат склалися в більшості галузей обробки, за винятком сфери виробництва нафтопродуктів, електрообладнання та шкіряних виробів.

При цьому в галузях, які давно страждають від спаду (наприклад, у машинобудуванні), падіння зарплат в реальному вираженні досягло вже 3-4% рік до року. Аналогічна картина спостерігається і в інших галузях реального сектора - видобутку корисних копалин, в будівництві та інфраструктурі.

Як вказують експерти, 2015 року реальне падіння зарплат становитиме до 1,9%, так як ні підприємства, ні бюджет не матимуть можливості швидко підвищувати їх в умовах зрослих фінансових обмежень.

Запланована на 2015 рік індексація зарплат в бюджетній сфері становитиме 5,5%, що нижче як поточна, так і прогнозована інфляції, що зростає на тлі збереження торгових санкцій і продовження девальвації рубля.