Держдума хоче заборонити реекспорт російського газу в Україну

Четвер, 16 жовтня 2014, 10:47

Перший заступник голови комітету Держдуми з промисловості Володимир Гутенев пропонує законодавчо заборонити реекспорт російського газу в Україну.

Про це пише "ТАСС".

Як повідомив Гутенев в даний час розробляється відповідний проект закону, який планується внести на розгляд нижньої палати парламенту до кінця поточної сесії.

Гутенев також направив лист усім іншим депутатам Держдуми, в якому закликав своїх колег представити свої пропозиції до підготовлюваної законодавчої ініціативи.

"Для підвищення ефективності та прозорості діяльності російських організацій в галузі експорту газу, надходження від продажу якого є одним з основних джерел формування федерального бюджету РФ і реалізації державної соціальної політики, а також з урахуванням законодавчих пропозицій, що надходять на мою адресу від виборців, проводиться робота по вдосконаленню правового регулювання в галузі експорту газу", - поінформував він членів палати.

У цих цілях, продовжив Гутенев, "пропонується підготувати пропозиції по внесенню поправок до законів "Про основи державного регулювання зовнішньоторговельної діяльності" та "Про експорт газу", а також і інші акти в цій галузі, спрямовані на недопущення збитків економічним інтересам РФ".

"Вважаю за доцільне законодавчо встановити вимогу про включення у зовнішньоторговельні контакти на експорт російського газу в іноземні держави умови про заборону реекспорту поставленого газу якщо зарубіжним партнером (споживачем експортної продукції) не виконуються договірні умови про оплату мінімального річного кількість газу відповідно до принципу "бери або плати", а також в країни, що мають фінансову заборгованість перед РФ", - повідомив депутат.

Головним боржником з оплати за поставки російського газу в даний час є Україна.