Лондон заблокував російському олігарху Фрідману купівлю "дочки" RWE - ЗМІ

Четвер, 16 жовтня 2014, 09:05

Міністерство енергетики Великобританії заблокувало операцію компанії Михайла Фрідмана LetterOne щодо купівлі за 5 млрд євро газових родовищ у Північному морі.

Про це пише британська Financial Times з посиланням на свої джерела.

Причиною цього називають зв'язок російської компанії з президентом Володимиром Путіним і ускладнення відносин між Москвою і західними країнами.

Подібний крок уряду наочно показує вплив санкцій США і Євросоюзу, спрямованих на російську енергетику, банківський і оборонний сектори економіки, а також на наближених до Кремля олігархів із західними зв'язками, пише FT.

За словами джерел, знайомих з ходом угоди, спроба LetterOne купити нафтогазову компанію RWE Dea, "дочку" німецької RWE, може розтягнутися на тривалий термін або навіть провалитися. Іншим потенційним покупцем активу RWE є німецька хімічна компанія BASF.

Інвестиційний фонд Фрідмана LetterOne повідомив в березні про купівлю Dea, що поставляє нафту і газ у Великобританію, Німеччину, Норвегію, Данію та Єгипет, за 1,5 млн євро.

Це була перша угода для LetterOne, заснованої російським бізнесменом і його партнером Ханом торік для інвестування частини їх прибутку в 14 млрд доларів, отриманої від продажу їхньої частки у нафтовій компанії ТНК-BP "Роснефти".

Представник RWE заявив, що переговори тривають і угода вимагає схвалення міністерства енергетики Великобританії, коментувати чутки він відмовився.

Наприкінці вересня Bloomberg повідомив, що продаж RWE Dea інвесткомпанії Фрідмана і партнерів LetterOne затягується через міністерство енергетики Великобританії, яке має дати згоду на цю угоду.

Тоді ж журнал Der Spiegel з посиланням на свої джерела писав, що Лондон може накласти обмеження на продаж Dea Фрідману, оскільки компанія займається розробкою газових родовищ біля берегів Великобританії, причому британська влада може навіть відкликати у компанії ліцензію.

У свою чергу, Мінекономрозвитку Німеччини вивчило звернення RWE про продаж її дочірньої структури - RWE Dea - компанії LetterOne і не знайшло підстав заважати угоді, говорив наприкінці літа "Ведомостям" представник міністерства.

Ведомости