На Чернігівщині виявили три випадки чуми свиней

Вівторок, 14 жовтня 2014, 16:42

В Чернігівській області із 30 серпня було виявлено уже три випадки спалаху африканської чуми свиней (АЧС).

Про це під час круглого столу "Втрати від торговельних "війн" з Росією та надбання від ЗВТ з ЄС" cказав директор департаменту ветеринарної медицини Держветфітослужби Олександр Вержиховський.

За його словами, перший випадок зафіксований 30 серпня в Корюківському районі, який знаходиться на кордоні з РФ. В жовтні АЧС була зафіксована в селі Крути Ніжинського району та в місті Щорс.  

Вержиховський також повідомив, що зараз дуже важливо втримати ситуацію, і ізолювати поглів'я свиней великих підприємств, які знаходяться поблизу місць спалахів. Зокрема, мова йде про таких виробників свинини як "Нива Переяславщини" та "Калита", поголів'я яких сягає по 50 тисяч голів.

Чернігівська область

Напередодні Міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка з робочою поїздкою побував у селі Крути, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

"Оскільки питання викликає паніку серед селян і потребує роз'яснення, напередодні в адміністрації області відбулось засідання комісії, на якому прийнято рішення виділити з обласного бюджету 400 тисяч гривень компенсаційних коштів", - зазначив міністр та додав, що на даний час є випадки недопущення селянами інспекторів на подвір'я, а це значно ускладнює роботу, бо наразі головне завдання – колективна взаємодія селян.

За словами Ігоря Швайки, вже на 47 подвір'ях вилучено свиней, господарі яких потребують компенсації.

"Як тільки розпочатий процес доведемо до кінця, будуть відкриті банківські рахунки, на які надходитимуть компенсаційні кошти", - пояснив міністр.

Він додав, що непорозуміння може призвести до мільйонних збитків. Росія за 5 років має 700 випадків спалаху збудника - 2 млрд доларів збитків.

Економічна правда