Китайські банки не інвестуватимуть в Росію - ЗМІ

Понеділок, 13 жовтня 2014, 12:23

На тлі санкцій Заходу Росія зробила різкий поворот на схід, сподіваючись замінити інвестиції з ЄС і США грошима Китаю.

Про це пише ZN.UA із посиланням на Financial Times.

Видання нагадує, що китайський прем'єр Держради прибув до Москви і сьогодні збирається зустрітися з головою російського уряду Дмитром Медведєвим.

Очікується, що під час зустрічі вони підпишуть більше 50 угод.

Але незважаючи на потиск рук і підписи на документах, китайські банки не хочуть йти проти санкцій Заходу, побоюючись за свій бізнес в інших країнах.

"Якщо ви чекаєте, що ми ввірвемося і почнемо робити все те, що тепер не роблять європейські та американські банки, то мушу вас розчарувати. Ми хочемо розвивати наш бізнес в Росії, але ми також враховуємо ризики для себе", - сказав представник Bank of China в Москві.

Американські бізнесмени в галузі енергетики розповіли виданню, що "китайці не хочуть зараз давати росіянам гроші".

Financial Times нагадує, що "Газпром" і CNPC в цьому році уклали угоду на поставку газу на 400 мільярдів доларів.

За умовами угоди, Пекін повинен перерахувати Москві 25 мільярдів відразу після підписання. Але цей платіж до сих пір не здійснено.

Представник Bank of China пояснив, що китайські інвестиційні банки мають стратегічні інтереси і в інших країнах крім Росії. Вони не хочуть стати інструментом боротьби Москви проти санкцій ЄС і США.

Як повідомлялося, канцлер Німеччини Ангела Меркель намагається домовитися з китайським прем’єром Лі Кецяном про вплив з боку Китаю на путінську Росію для стабілізації ситуації в Україні.