"Нафтогаз" думає, чи опалювати території, підконтрольні терористам

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 16:09

Відключення газу на підконтрольних терористам територіях залежатиме від домовленостей, які будуть укладені до опалювального сезону.

Про це в інтерв’ю "Укрінформ" сказав заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Олександр Тодійчук.

"Якщо з боку людей, які контролюють ці захоплені території, до початку опалювального сезону будуть звучати ультиматуми, то очевидно, вони таким чином отримають право самостійно вирішувати всі питання. Але ми сподіваємося, що всі будуть отримувати газ згідно з графіком", - сказав Тодійчук.

"Є державна програма, створено спеціальний штаб, де ми на 30% обмежили газ для промисловості та теплокомуненерго і на 10% обмежили для населення. Пріоритет - населення. Якщо наші сценарії поповнення газового кошика не спрацюють, ми припускаємо, що доведеться відключати промисловість. Але це завдає шкоди державі", - зазначив він.

Тодійчук також повідомив, що зупинка виробництва - це несплата податків до бюджету, недоотримання зарплати.

"Промисловість отримує газ за ринковими цінами, а якщо вона відключається, то весь газ іде на збиткового споживача - населення. І це добре для населення, але для держави, її економіки та нафтогазової галузі - це великий удар. Бо в бюджеті нема грошей, вони йдуть на війну, а шукати гроші для дотацій важко", - сказав заступник голови правління "Нафтогазу".