Нові санкції ЄС торкнуться російських нафтокомпаній та банків

Понеділок, 8 вересня 2014, 09:10

Чергове розширення санкцій ЄС торкнеться трьох російських нафтових компаній, п'яти банків, трьох підприємств оборонної промисловості та дев'яти компаній, які виробляють продукцію подвійного призначення.

Про це пише "ИТАР-ТАСС" з посиланням на американську газету The Wall Street Journal.

Як стверджує видання, нафтовим компаніям "Газпром нафта", "Транснефть" і "Роснефть" буде закритий доступ до отримання кредитів на термін понад 30 днів. Такі ж обмеження будуть введені проти п'яти фінансових установ, які перебувають під державним контролем, в тому числі Сбербанку і ВТБ. В даний час цим банкам заборонено отримувати кредити в ЄС на термін понад 90 днів.

За даними видання, вихід на європейський ринок капіталу буде також обмежений для ОПК "Оборонпром", "Об'єднаної авіабудівної корпорації" та "Уралвагонзавода".

Крім того, ЄС нібито збирається заборонити продаж європейських технологій подвійного призначення дев'яти російським компаніям, які поставляють продукцію збройним силам Росії. В їх числі - концерн "Сіріус", асоціація "Станкоінструмент" і концерн "Калашников".

Як відзначає газета, влада ЄС також планує заборонити укладення нових контрактів в сфері глибоководного видобутку нафти, освоєння арктичного шельфу та розробки запасів сланцевої нафти.

Євросоюз повторно розгляне питання про доцільність введення нового блоку санкцій щодо Росії. Вони можуть набути чинності 9 вересня.