Росія нічого прийнятного щодо газу не запропонувала - Продан

Вівторок, 30 вересня 2014, 19:11

Під час газових переговорів, що відбулися 26 вересня, українська сторона не отримала прийнятної пропозиції з російського боку.

Про це йдеться у коментарі міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, передає прес-служба відомства.

Як зазначається, компромісний пакет повинен включати три моменти.

По-перше, "очищення" питання ціни на природний газ від політичної складової шляхом формування ціни на природний газ виключно на ринкових принципах на основі домовленостей між господарюючими суб’єктами та закріплення їх у відповідному господарському договорі.

По-друге, погодження графіків розрахунків за природний газ, що постачався у минулі періоди, а також умов розрахунків, графіків та умов постачання газу у наступні періоди.

По-третє, приведення у відповідність до законодавства ЄС та України угоди щодо транзиту російського газу  до країн ЄС.

"Це гарантуватиме як надійне постачання природного газу від ВАТ "Газпром" до європейських споживачів, так і усунення існуючих дискримінаційних обмежень по відношенню до оператора ГТС України, і, як наслідок забезпечення вільного доступу НАК "Нафтогаз України" до європейських газових ринків", - йдеться у повідомленні.

У Міненерго також повідомили, що наразі фахівцями НАК "Нафтогаз України" та Міністерства енергетики та вугільної промисловості  опрацьовуються протокольні пропозиції за результатами переговорів 26 вересня, що надійшли від Європейської Комісії.