Alibaba створює банк

Понеділок, 29 вересня 2014, 20:43

Банківський регулятор Китаю дозволив компанії "Чжецзян Маі Сяовей цзіньжун фуу цзітуань" - фінансовому підрозділу найбільшого китайського холдингу Alibaba - створити приватний банк.

Як повідомляється в опублікованому на сайті Китайського комітету з контролю і регулювання банківської діяльності тексті дозвільного документа, компанія-засновник матиме 30% частку банку.

Іншими найбільшими акціонерами банку будуть шанхайська промислова компанія "Фусін гун'е Цзішу фачжань" (25% акцій), найбільший китайський виробник автозапчастин корпорація "Ваньсян" (18% акцій) і фінансова компанія з міста Нінбо "Нінбо цізіньжун цзичань цзін'ін" (16% акцій).

Інших акціонерів банку визначить відповідно до закону Комісія з регулювання банківської діяльності провінції Чжецзян.

Штаб-квартира банку розташовуватиметься в адміністративному центрі провінції Чжецзян місті Ханчжоу. Він повинен розпочати діяльність не пізніше ніж через шість місяців.

Китайський комітет з контролю і регулювання банківської діяльності також дозволив на аналогічних умовах створити приватний банк шанхайської корпорації "Цзюньяо" (Juneyao Group).

До останнього часу в Китаї працював лише один приватний банк - банк "Міньшен", який був створений в 1996 році в Пекіні. У листопаді минулого року китайське керівництво оголосило про намір дозволити створення нових приватних банків в рамках поглиблення фінансової реформи.

У березні китайський банківський регулятор повідомив про плани дозволити в експериментальному порядку заснування п'яти приватних банків. У липні було дозволено створити перші три банки в рамках цих планів.

ИТАР-ТАСС