У Кабміні кажуть, що тарифи на тепло поки не підвищуватимуть

Понеділок, 29 вересня 2014, 17:14

Підвищення тарифів на тепло найближчим часом не очікується.

Про це повідомила начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська, передає прес-служба відомства.

"Повернути тарифи на тепло на попередній рівень не можливо, а будь-які заяви окремих політиків про такі наміри є звичайним популізмом, який вони продукують через бажання сподобатися виборцям. Оскільки 60 % тарифу на тепло - це вартість дорогих енергоносіїв", - заявила Хоцянівська.

Однак, за її словами, і підвищення тарифів найближчим часом не очікується для ліцензіатів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Перегляд тарифів на теплопостачання, який відбувся влітку цього року, Хоцянівська назвала вимушеним кроком, зумовленим дорогими енергоносіями та збитковістю  комунальних підприємств через економічно необґрунтовані тарифи.

"У складовій тарифів на теплову енергію найбільша питома вага - вартість природного газу, яка становить 60% тарифу. Вартість природного газу для виробництва теплової енергії на сьогодні закладена в сумі 1091 гривень, що економічно необґрунтовано, оскільки це майже в 5 разів нижче ринкової вартості", - сказала вона.

Вона також зазначила, що тарифи давно не переглядаються, це привело до того, що у підприємств немає обігових коштів для проведення ремонтів, модернізацій, запровадження нових, більш сучасних технологій, заміни обладнання на більш економне.

"Система застаріла, 57% теплових мереж мають термін використання понад 25 років. Вони знаходяться в аварійному стані", - пояснила начальник Управління.

Цьогорічне підвищення тарифів, за словами Хоцянівської, суттєво наблизило їх до рівня собівартості.

"За останньою інформацією, по виробництву теплової енергії відшкодування складає вже 92%", - сказала вона, додавши, що це розширює можливості підприємств модернізувати виробництво.