Порошенко обіцяє зупинити атаку на гривню

Четвер, 25 вересня 2014, 15:55

Президент Петро Порошенко сказав, що буде робити все від нього залежне, щоб зупинити атаку на гривню і приборкати спекулянтів.

Про це він сказав під час прес-конференції в Києві.

"Проблеми з курсом долару складаються з декількох речей. Перше – несприятлива зовнішня кон’юнктура для основних товарів українського експорту. Ціни на зерно впали на 40%, ціни на залізну руду – на 50%. Надходження експортної виручки скоротилися", - зазначив президент.

"Промисловий потенціал Сходу, який був розгромлений та зруйнований, зупинив відвантаження своєї продукції. В умовах війни інвестиції в країну не йдуть і курс долара є об'єктивним відображенням цих процесів", - додав він.

При цьому голова держави підкреслив, що "це недостатня відповідь".

"Бо на сьогоднішній день таку саму війну, яку ми маємо на Сході країни, хтось намагається розв'язати всередині, підірвавши стабільність держави і в тому числі стабільність курсу", - заявив Порошенко.

За його словами, необхідне об'єднання зусиль усіх гілок влади – голови Нацбанку, спікера парламенту, прем'єр-міністра та президента.

"Ми маємо зробити все для того, щоб захистити українську валюту і захистити українського громадянина від інфляції і нестабільності. Я запевняю вас, я буду робити все від мене залежне, в межах закону для того, щоб припинити атаку на гривню, спекулятивні операції, спроби розкачати паніку, втому числі і через чорних трейдерів, які виносять неіснуючі котування. Треба повернути стабільність на валютний ринок", - сказав президент.

"Що для цього треба зробити в першу чергу? Не зібрати нараду, як хтось думає, і не когось лякати. Для цього треба зробити реформу "Стратегія України-2020", побудувати інвестиційний клімат, закінчити війну", - підкреслив він.

Крім того, додав він, треба переглянути програму МВФ з урахуванням нинішньої ситуації, і залучити макрофінансову допомогу обсягом ще 1 мільярд євро від ЄС.

Економічна правда