Російські банки вивели 700 мільярдів рублів через Молдову

Понеділок, 22 вересня 2014, 13:56

Влада Молдови зафіксувала масштабну схему виведення коштів з Росії в Молдову з використанням сфальсифікованих судових постанов.

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на листи молдовських наглядових органів в російське МВС. 

Як повідомляється, в схемі брав участь 21 російський банк, деякі вже позбавлені ліцензії. 

Джерело видання в російських правоохоронних органах повідомило, що МВС вже веде перевірку з приводу "молдовської схеми".

Її суть така: іноземні компанії укладали договори позик, згідно з якими російські компанії нібито отримували позики на сотні мільйонів доларів або виступали по ним поручителями.

Зобов'язання по цих фіктивним боргах не виконувалися, і кредитори зверталися до судів Молдови - це було можливо, оскільки поручителями за кредитами виступали також громадяни цієї країни.

У листі на ім'я заступника начальника Головного управління економічної безпеки і протидії корупції МВС Росії Сергія Солопова наводиться конкретний приклад виведення коштів.

Офшорна компанія Westrburn Enterprises Ltd (Великобританія) з рахунками в банках BC Moldindconbank SA (Молдова) і Trasta Komercbanka (Латвія) вказувалася в договорі як кредитор, інший офшор - Ksiliana Group Ltd - значився боржником, отримавши 500 мільйонів доларів на 12 місяців.

В якості гаранта притягувався громадянин Молдови Георге Мунтяну. Він був зобов'язаний знайти поручителів, які розділять повну відповідальність боржника. В якості поручителів залучалися чотири російських ТОВ: "Скейкл", "Аркос-М", "Альман" і "Прайд".

Боржник не виконував свої зобов'язання, гарант і поручителі відповідно до договору зобов'язані були погасити заборгованість.

Газета пише, що компанії-поручителі тримали рахунки в російських банках "Рублевський", Інтеркапіталбанк, Смартбанк, "Балтика", "Стратегія", "Європейський експрес", Російський земельний банк (РЗБ), Темпбанк, "Окский". Всі ці банки мають коррахунки в BC Moldindconbank SA, деякі з них вже були помічені в проведенні сумнівних операцій.

Рішення, на підставі яких списувалися і виводилися кошти, виносили 13 судів Молдови. З березня 2011 року по квітень 2014 таких рішень набралося на 696,6 мільярда рублів.

Видання повідомляє, що гроші стягувалися з рахунків приблизно ста російських компаній в 21 російському банку. Стягнені кошти переводилися на адресу 19 компаній, зареєстрованих у Великобританії, Новій Зеландії та Белізі.

За оцінками Центробанку, в 2014 році відтік капіталу з Росії становитиме близько 100 мільярдів доларів або менше.

У квітні 2014-го радник Міжнародного валютного фонду Антоніо Спилимберго заявляв, що відтік капіталу з Росії за підсумками року може виявитися рекордним і перевищити 100 мільярдів доларів.