Азербайджан готовий обговорити нафтовий своп з Росією і Іраном

Четвер, 18 вересня 2014, 15:43

Азербайджан готовий розглянути можливість участі в організації поставок іранської нафти для Росії за моделлю тристороннього своп-угоди. 

Про це заявив посол Азербайджану в Росії Полад Бюльбюль огли на прес-конференції, передає "ИТАР-ТАСС".

"У нас вже налагоджені зв'язки в галузі електроенергетики. Це (взаємодія в рамках можливих поставок іранської нафти для Росії) можливо, але поки немає конкретики", - сказав посол.

Нафтові свопи (операції з обміну сировиною для спрощення логістики) дозволяють Ірану оптимізувати поставки нафти на нафтопереробні заводи на півночі країни, так як більша частина нафтових родовищ Ірану концентрується на півдні.

Така схема працювала раніше між Іраном і прикаспійськими державами - Азербайджаном, Туркменією і Казахстаном. В обмін вони могли отримувати нафту в портах Перської затоки для подальшого перепродажу.

6 серпня міністр енергетики Росії Олександр Новак говорив, що Росія може взяти участь в організації поставок сирої нафти з Ірану.
Джерела Reuters повідомляли, що Росія та Іран мають намір укласти угоду "нафта в обмін на товари".

Попередні параметри угоди передбачали оборот на рівні 1,5 млрд доларів в місяць. При цьому Іран готовий поставляти до 500 тис барелів нафти на добу (близько 25 млн тонн на рік) в обмін на російські товари та обладнання, а Москва зможе перепродавати іранську нафту.