Закордонні рахунки "Сім’ї" можуть "розморозити" - експерт

Неділя, 14 вересня 2014, 10:25

Закордонні рахунки минулої влади, які були свого часу "заморожені", можуть знову відкрити через бездіяльність правоохоронних органів.

Про це сказав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін під час виступу у суботу на 11-й Щорічній Ялтинській зустрічі, яка проходить у Києві, повідомляє "Укрінформ".

"Усі наразі "заморожені" за кордоном активи минулої влади найближчим часом будуть "розморожені", якщо Генеральна прокуратура не візьметься за голову і не почне робити елементарні процесуальні дії.  Я наголошую, якщо рахунки за кордоном Клюєва, Захарченка та інших будуть "розморожені", то це "розмороження" має конкретне прізвище посадовця, який не виконав свою роль", - сказав Шабунін.

За його словами, велика політична корупція була і залишається в Україні найбільш швидким і прибутковим бізнесом.

"Поміняти це можна виключно за наявності політичної волі. Корупція завжди має прізвище. Корупція - це не щось ефемерне. Під корупцією завжді стоїть чийсь підпис. Або - не стоїть", - додав він.

Окрім того, Шабунін навів і конкретні цифри, що свідчать про протидію боротьбі з корупцією на різних щаблях влади в Україні.

"За останні півроку Держфінмоніторинг передав у правоохоронні органи інформацію про підозрілі транзакції  на загальну суму в 133 мільярдів гривень. У ході досудового розслідування цих справ було арештовано 870 мільйонів, після судового розгляду залишилося 26 млн до повернення державі, а повернули 380 тис. грн. Ці цифри говорять краще, ніж будь-які політичні заяви", - підсумував голова правління Центру протидії корупції.