Заяви Яценюка "послабили" російський рубль

Четвер, 28 серпня 2014, 13:06

Після заяв Яценюка падіння ринку і ослаблення рубля посилилися.

Про це пишуть "Ведомости".

До 12.10 за московським часом курс долара злетів на 27 коп. до 36,45 руб., а євро - на 40 копійок до 48,15 руб. Індекс РТС впав на 2,86% до 1224 пунктів, ММВБ просів на 2% до 1418 пунктів.

Нагадаємо, Яценюк в четвер звернувся із закликом до західних партнерів Києва скликати термінове засідання Ради Безпеки ООН.

"Вважаю за необхідне, щоб наші західні партнери скликали надзвичайне засідання Радбезу ООН. Росія істотно наростила військову присутність в Україні", - заявив Яценюк в четвер в Києві.

Він також запропонував заморозити активи і фінанси Російської Федерації до моменту виведення російських військ з території України, передає УНІАН.

"Введені санкції не дали результату. В таких обставинах одним з можливих елементів стримування російської агресії має бути розгляд введення санкцій щодо заморожування всіх російських активів і зупинки всіх банківських транзакцій Росії в країнах-членах ЄС і в США, і в країнах G7", - заявив Яценюк.

Коул Ейксон зі "Сбербанк CIB" відзначає, що надходять несприятливі новини з України і ринкові індикатори неоднозначні.

"Вчора ввечері і сьогодні вранці з'явилися повідомлення про те, що сепаратисти виявилися в приморському місті Новоазовську, розташованому недалеко від Маріуполя, і фактично відкрили новий фронт бойових дій. Представники українського уряду вже заявили, що цим сепаратистам надають підтримку російські війська. Незалежно від достовірності заяв, які робляться сьогодні з ранку, такий новинний фон негативно відіб'ється на настроях учасників ринку, особливо після сплеску оптимізму на початку тижня, приводом для якого стала "відсутність поганих новин" за підсумками
мінського саміту", - вважає експерт.

За його словами, якщо ж буде підтверджена причетність Росії до нової ескалації конфлікту, слід очікувати нових санкцій з боку Заходу, а індекс РТС в цьому випадку буде рухатися у напрямку до позначки близько 1000 пунктів.

 "Конфлікт на сході України розростається, у зв'язку з чим Захід закликає посилити заяви на Росію, що, безумовно, не покращує ставлення інвесторів до Росії. Ситуація залишається надзвичайно напруженою", - зазначає "Уралсиб кепітал".

"У вівторок - середу фонди набрали шорт по долару (займали його і продавали), а сьогодні у великому обсязі закривають позиції (відкуповуються долари)", - пояснив падіння рубля валютний трейдер великого міжнародного банку.

За його словами, пропозицій на покупку рубля майже немає, тільки "в невеликому обсязі від експортерів і від тих, хто торгує протягом дня і вже фіксує прибуток".