Український ринок ПК скоротився на рекордні 66%

Середа, 27 серпня 2014, 16:36

Показники ринку персональних комп'ютерів в Україні продовжують знижуватися.

Про це повідомляє київський офіс провідного світового постачальника експертної аналітики IDC, передає "Капітал".

Зокрема, за даними IDC, за другий квартал на локальний ринок було поставлено 195 тисяч персональних комп'ютерів, що говорить про провал ринку на 66% в річному зіставленні.

При цьому поставки настільних ПК скоротилися на 47% порівняно з минулим роком і становили 82 тисячі штук, а ринок ноутбуків скоротився значно відчутніше - на 73,2% до 113 тисяч штук.

"Вперше за даними аналітиків був зафіксований спад і на ринку планшетів України. Згідно з оцінками IDC, в минулому кварталі в країну було поставлено 227,7 тисяч планшетів, що на 12,9% менше аналогічного періоду минулого року. Ринок електронних книг просів на 62,4%, до 8,6 тисяч штук", - йдеться в повідомленні.

Варто відзначити, що поряд з Україною в минулому кварталі значне зниження поставок планшетів спостерігалося і в Казахстані (27,9%), Литві (12%), Словенії (10,7%) і Росії (9,8).

"Збройне протистояння на сході країни було і продовжить залишатися головним дестабілізуючим чинником", - пояснила аналітик IDC Ірина Мельничук.

Крім того, за її словами, враховуючи рівень інфляції та економічні проблеми, з якими зіткнулася Україна, швидкого відновлення ринку очікувати не доводиться.

При цьому за інформацією IDC, ринок Центральної і Східної Європи скоротився на 13% за рахунок падіння поставок до Росії (-19,2%) і до України, інші ж країни регіону продемонстрували позитивну динаміку.

Ринок планшетів в цих регіонах в кількісному вираженні зріс на 1,3%.