Україна скоротила експорт сільгосппродукції до Росії на 31%

Середа, 27 серпня 2014, 11:50

Експорт української сільськогосподарської продукції до Росії в січні-червні 2014 скоротився на 31% - до 1,011 млрд  доларів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.

Відповідно до прес-релізу відомства в середу, в двосторонніх торгово-економічних відносинах з Україною, Російська Федерація вибрала шлях не взаємовигідного партнерства, а використання торгівельних бар'єрів, обмежень і заборони на українські товари.

"В результаті, за шість місяців поточного року експорт української сільськогосподарської продукції в РФ склав 1,011 млрд доларів, в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року, зменшився на 31%", - відзначають в Мінагропроді.

За словами заступника міністра Андрія Дикуна, від можливих обмежень Росією українського експорту до кінця року найбільші втрати можуть понести кондитерська, мясомолочна, пивобезалкогольна, лікеро-горілчана, виноробна галузі.

Обмежувальні заходи з боку РФ змушують українських експортерів диверсифікувати ринки збуту своєї продукції.

Дикун відзначив, що в цілому за підсумками січня-червня експорт української продукції аграрного сектора збільшився на 344,6 млн доларів у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року і становив 7,906 млрд доларів.

Основну масу експорту становили зернові культури (більш 37%) і масло (25%).

Як повідомлялося, Росія ввела заборону на постачання молочної продукції, соків, плодоовочевих і рибних консервів, рослинницької продукції та картоплі з України.

Уряд РФ планує скасувати тарифні преференції і ввести звичайний тариф Митного союзу для широкої групи українських товарів.