Польща оцінила втрати від російського ембарго в 800 мільйонів

П'ятниця, 22 серпня 2014, 12:59

Польська федерація виробників продовольства оцінює можливі втрати від російської заборони на поставки товарів з республіки в 800 млн євро.

Про це повідомив генеральний директор федерації Анджей Гантнер, пише "Прайм".

За його словами, в даний час оцінюються фінансові наслідки, які понесе за собою російське продовольче ембарго.

"Весь річний оборот товарів, що потрапили під заборону Росії, налічує 800 млн євро, - сказав Гантнер. - Зараз складно сказати, скільки ми втратимо, бо триває процес пошуку нових ринків. Це може зайняти від одного до декількох місяців, оскільки необхідно отримання сертифікатів, проведення аудитів".

"Думаю, через півроку ситуація стабілізується", - додав він.

Гантнер зазначив, що у зв'язку з російським ембарго поки не стоїть питання про повне банкрутство якихось виробників продовольства.

"Звичайно, для багатьох підприємців це болісно, але ми розраховуємо на вихід на нові ринки і компенсації від ЄС", - сказав співрозмовник агентства.

Польща щорічно експортує в різні країни світу продукти харчування на суму 20 млрд євро.

Незважаючи на те, що в Росію республіка відправляє товарів на 1,5 млрд євро, російський ринок залишається ключовим для багатьох польських виробників.

Найбільш болісно російське ембарго вдарило по постачальникам овочів і фруктів. Обсяг експорту цих товарів до Росії становив 500 млн євро на рік. Більше половини всього польського виробництва яблук і груш, помідорів і капусти потрапляло на російських ринок.

У Польщі побоюються, що якщо Москва вирішить розширити список європейських товарів, заборонених для ввезення в Росію, однією з перших мішеней можуть стати польські виробники обладнання.

Торік республіка поставила в РФ автомобілі, запчастини та електроніку на суму близько 1,3 млрд євро.

Раніше інвестбанк ING опублікував доповідь, в якій оцінив сукупні втрати ЄС від російських санкцій в 6,7 мільярдів євро.

Крім того, вважають у банку, відповідь заходи Росії позбавлять роботи 130 тисяч європейців. Причому найбільше армія безробітних виросте саме в Польщі - на 23 тисячі осіб, вважають аналітики.