Нацбанк монетизував ОВДП "Нафтогазу" на 14,5 мільярда

Вівторок, 19 серпня 2014, 18:25

Національний банк України збільшив портфель облігацій внутрішньої державної позики на 14,5 мільярда гривень - до 209,3 мільярда гривень.

Про це повідомляє прес-служба регулятора, передає "Інтерфакс-Україна".

Як наголошується, одночасно портфель облігацій у власності українських компаній, які не є банками, скоротився на таку ж суму - до 42,5 млрд гривень, а сумарний обсяг ОВДП в обігу істотних змін не зазнав і становить 360,3 млрд гривень.

Ці дані свідчать про монетизацію Нацбанком держоблігацій, отриманих НАК "Нафтогаз України" в рахунок капіталізації від уряду, так як інших таких великих власників державних паперів серед українських компаній немає.

Як повідомлялося, після дозволу Верховної Ради підвищити верхню планку капіталізації "Нафтогазу" на 63,27 млрд гривень - до 96,61 млрд гривень, Кабінет міністрів 4 серпня доручив Мінфіну здійснити випуск ОВДП строком обігу до 10 років і ставкою до 14,3% річних на зазначену суму для докапіталізації НАК.

НБУ 13 серпня повідомив про збільшення обсягу ОВДП в обігу на 43,57 млрд гривень, з яких 42,07 млрд гривень опинилися в портфелі держателів-небанків.

Інформоване джерело в уряді уточнило агентству, що одержувачем облігацій в рамках раніше внесених правок до держбюджету-2014 стала НАК "Нафтогаз України".

Агентству поки не вдалося отримати офіційного підтвердження інформації про те, що одержувачем облігацій став "Нафтогаз".

.