"Газпром" йде на нові поступки Європі - ЗМІ

П'ятниця, 4 липня 2014, 09:34

"Газпром" готовий більше враховувати спотові ціни на газ при формуванні цін у своїх довгострокових контрактах з базовою прив'язкою до нафтових котирувань.

Про це розповіли дві людини, близькі до "Газпрому", пишуть "Ведомости".

Як наголошується, досі концерн украй неохоче йшов на це, наполягаючи, що глобального ринку газу з біржовими котируваннями, на відміну від нафтового, не існує. Європейські газові біржі неліквідні, а ціни на них волатильні, що загрожує надійності поставок.

Передбачалося, що будівництво по всьому світу заводів зі скраплення газу зробить ринок глобальним, але цього не сталося, говорив у травні на Петербурзькому міжнародному економічному форумі голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Європу вразила спотова свідомість, через це вона програла конкуренцію за світовий СПГ, він пішов зі спотового ринку ЄС за довгостроковими контрактами в Азію, де ціни вищі, і в Європу вже не повернеться, запевняв Міллер.

Через кілька годин після цього виступу Міллер підписав з італійською Eni угоду про нове ціноутворення. Вона коректує "умови купівлі-продажу" сировини, наголошувалося в повідомленні "Газпрому", але подробиць не надавали.

Eni ж поспішила оголосити, що внесено важливі зміни в індексацію ціни газу відповідно до ринкового ціноутворення.

В останні роки фіксовані ціни "Газпрому" за довгостроковими контрактами були помітно вище середньорічних спотових цін у Європі. Зокрема, тому Європейська комісія в 2012 році почала відносно "Газпрому" антимонопольне розслідування, звинувативши його в маніпулюванні ринками Східної Європи та неринковому ціноутворенні.

"Газпром" і раніше впроваджував спот у свої контракти під тиском ЄК і європейських клієнтів. Як правило, він погоджувався продавати на споті тільки додатковий газ, понад мінімальні обсяги за умовою "бери або плати".

Іноді мова йшла про продаж невеликої частини газу на споті і в рамках "бери або плати", але з 100% відбором цього обсягу, каже заступник директора Фонду національної енергобезпеки Олексій Гривач.

Це і в інтересах "Газпрому", адже за низьких спотових цін клієнти могли купувати дешевий газ не у нього, а на біржі.

У випадку c Eni йдеться про індексацію ціни з урахуванням спота на весь газ, який вона купує, говорить людина, близька до "Газпрому".

"З Eni впроваджені непрямі механізми, що дозволяють скоротити розрив між спотовими цінами і ціною за довгостроковим контрактом", - підтвердив другий співрозмовник. Але нафтова прив'язка залишається, наполягає він.

Проте впровадження індексу, що враховує спот в ціні на весь обсяг газу, який купується, фактично означає орієнтацію на ринкові ціни у самій формулі ціноутворення, що до цих пір було табу, каже співрозмовник. Схожий механізм може бути впроваджений і на інших найбільш конкурентних газових ринках у Європі, зокрема, такі переговори велися з Польщею, каже він.