Кабмін переглянув ренту для підприємств Коломойського та Ахметова

Четвер, 31 липня 2014, 10:23

Уряд вирішив зменшити ставку тимчасової сплати для видобування нафти і конденсату та ставку оподаткування "альтернативного" пального – з додаванням етанолу.  

Про це йдеться в переписаному Кабміном законопроекті щодо внесення змін до Податкового кодексу №4309а, який в четвер розглядатиме парламент.

Так, у проваленій минулого четверга редакції пропонувалося обкладати "альтернативне пальне" за ставкою 139 євро за тонну. У новій редакції планується запровадити оподаткування альтернативних палив на рівні 99 євро за тонну.

Крім цього, уряд пом'якшив газовидобувникам умови сплати ренти за користування надрами (нафта, конденсат).

Зокрема, передбачалося увести ставку на рівні 70% від вартості продукції, незалежно від глибини покладів.

Проте в останній версії законопроекту ставку змінили і тепер її розмір становить 45% - з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів та 21% з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів.

Поряд з цим уряд підвищив ренту для видобувників залізної руди з 5 до 8%.

Як відомо, найбільший вплив в галузі видобування нафти і конденсату має фінансово-промислова група "Приват" Ігоря Коломойського.

Підвищення ренти на залізну руду зачіпає інтереси підприємств Ріната Ахметова, Костятнтина Жеваго і компанії "Arcellor Mittall-Кривий Ріг", які видобувають цю сировину. 

Як повідомлялося, о 10 ранку о четвер, 31 липня, розпочнеться пленарне засідання Верховної Ради у закритому режимі. Журналістів допускатимуть лише у кулуари парламенту.

Згідно з оприлюдненим порядком денним, депутати заслухають інформацію Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України. Парламентарі також спробують повернутися до розгляду змін до Податкового кодексу, змін до держбюджету, а також щодо реформування системи управління газотранспортною системою.

Економічна правда