Аграрії просять Яценюка переглянути залізничні тарифи

Четвер, 3 липня 2014, 16:37

Українська аграрна конфедерація звернулася до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо неприйнятності підвищення вартості перевезень залізницею.

Про це повідомляє прес-служба УАК.

На думку аграріїв, підвищення вартості перевезень залізницею, збільшить логістичну складову ціни, знизить рівень конкурентоздатності вітчизняної сільськогосподарської продукції та призведе до суттєвого падіння закупівельних цін на неї, негативно відіб’ється на доходах сільськогосподарських товаровиробників.

В УАК вважають за необхідне  доопрацювати  проект наказу Міністерства інфраструктури "Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги".

 
 

"На даний час до перевезень зерна у межах України застосовується коефіцієнт 0,881, а до перевезень зерна на експорт - коефіцієнт 1,095, що на 24,3% вище вартості перевезень в межах України", - йдеться у прес-релізі.

На переконання аграріїв, проект Наказу у запропонованій редакції є прихованою спробою під виглядом виконання згаданого рішення Антимонопольного комітету штучно підвищити прибутковість державних підприємств залізничного транспорту за рахунок вантажовідправників зернових вантажів, а по суті це звичайне підвищення тарифів залізниці на 24,3%.

"Рентабельність виробництва зерна у 2013 році становила лише 1,7%, а цього року таке підвищення тарифів поставить аграріїв на межу збитковості, у результаті - по Україні будуть звільнені десятки тисяч працівників сільськогосподарських підприємств", - повідомляє прес-служба.