"Газпром" використовуватиме європейські ПСГ замість українських

П'ятниця, 20 червня 2014, 09:59

"Газпром експорт" майбутньою зимою буде використовувати потужності європейських підземних сховищ газу для компенсації окремих піків попиту, і не розраховує в цьому питанні на можливості ГТС України.

Про це йдеться у коментарі "Газпром експорту", пише "Прайм".

Для цього "Газпром" прийняв рішення збільшити закачування газу в європейські ПСГ в літній сезон 2014 року.

Діюча угода на надання послуг з підтримки режиму поставок газу між "Газпром експортом" і "Укртрансгазом" використовувалася рідко.

Обсяги, які воно забезпечувало, не перевищували сотих часток відсотка від транзиту, наголошується в повідомленні.

Весь основний обсяг транспортування газу через територію України здійснюється, і здійснюватиметься на підставі контракту між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України".

Припинення угоди "Газпром експорту" з "Укртрансгазом" не впливає на надійність поставок через територію України, упевнені в "Газпром експорті".

Як раніше повідомлялося, "Нафтогаз України" заявив сьогодні про намір компанії "Газпром експорт" розірвати з підприємством "Укртрансгаз" договір, який передбачає "компенсацію українською стороною добових коливань споживання газу в Європі".

За даними "Нафтогазу України", дія договору буде припинено з 23 червня.

У "Нафтогазі" заявляють, що рішення про розірвання укладеного в 2010 році договору "не має економічного обгрунтування і збільшує ризики невиконання "Газпромом" своїх зобов'язань перед європейськими покупцями".

"До аналогічних ризикам надійності роботи ВАТ "Газпром" на європейському напрямку веде і створення російською компанією перешкод з формування достатніх резервів газу в підземних сховищах України", - сказано в повідомленні.

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв вважає розірвання договору "черговою спробою лобіювання "Південного потоку".