У Великобританії підвищуватимуть ВВП за рахунок наркотиків і проституції

Неділя, 1 червня 2014, 11:25

Проституція і торгівля наркотиками збільшать обсяг економіки Великобританії приблизно на 10 мільярдів фунтів стерлінгів (близько 16,7 мільярда доларів).

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на The Financial Times.

Це відбудеться після того, як у вересні статистичне відомство країни перегляне методологію підрахунку ВВП, включивши в показник ряд нових величин.

За оцінкою Бюро національної статистики, в 2009 році проституція повинна була додати до ВВП 5,3 мільярда фунтів, тоді як наркоторгівля 4,4 мільярда фунтів.

Статисти підрахували, що п'ять років тому в країні працювали 60 879 повій, кожна з яких обслуговувала 25 клієнтів на тиждень. Середня вартість одного "прийому" становила 67,16 фунта.

Крім того, вважається , що в Сполученому Королівстві живе 38 тисяч героїнових наркоманів, а продажі цього наркотику становили 754 мільйони фунтів.

В цілому очікується, що всі прийняті нововведення збільшать ВВП за 2009 рік на 33 мільярди фунтів, або трохи більше двох відсотків.

Крім тіньової економіки новий метод буде враховувати, наприклад, самостійне будівництво будинків громадянами (статисти порахують, скільки б витратили ці британці, якби купили готові будинки у ріелторів). Показники за 2010-2013 роки поки не підраховані.

ЄС пропонує статистичними відомствам своїх країн - учасниць враховувати у ВВП всі незаконні транзакції, які виробляються на основі взаємної згоди між учасниками.