Денисова каже, що зарплати і пенсії зростуть з травня

Середа, 7 травня 2014, 16:34

В Україні проведено індексацію пенсій та зарплат. Мінімальні зарплати і пенсії проіндексовані на показник інфляції, який з 1 травня становить 3%.

Про це повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова, передає прес-служба Міністерства.

"Згідно з Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету міністрів від 17 липня 2003 року, індексації підлягають грошові доходи особи, які не мають разового характеру: заробітна плата, пенсії, стипендії, грошове забезпечення військовослужбовців, соціальні виплати" - сказала Денісова.

Міністр також зазначила, що індексація пенсій проводиться, якщо рівень споживчих цін з моменту останнього підвищення їх розміру перевищив 1%.

Вона додала, що індексації проводиться в межах прожиткового мінімуму для відповідних груп населення. Зокрема, заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних громадян, а пенсії в межах прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Таким чином, за словами міністра, у травні для пенсії у 1500 гривень, яка не підвищувалася з грудня 2013 року, розмір індексації становить 28,47 гривень .

Усього ж, зазначила Денісова, індексацію у цьому місяці проведено для 3 млн пенсіонерів на загальну суму 89 млн гривень.

"Індексація проводиться автоматично непрацюючим пенсіонерам. Тим, хто після виходу на пенсію продовжує працювати, доходи індексуються за місцем роботи. Якщо заробітна плата працюючого пенсіонера менше прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, після надання інформації про доходи, пенсія може бути проіндексована з урахуванням отриманої заробітної плати", - повідомила міністр.

"Щодо заробітної плати, то для працівників бюджетної сфери 1-5 тарифних розрядів, у яких вона у грудні 2013 року була переглянута у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати, індексація у травні складе 3%, а сума індексації - 36,54 гривень, тобто 1218 гривень помножити на 3%. Для інших бюджетників, зарплата яких не переглядалася з січня 2013 року, індексація у травні складе 3,3%, сума індексації - 40,19 гривень ", - роз’яснила Денісова.