МВФ рекомендуватиме уряду скасувати пільги з ПДВ для аграріїв

Вівторок, 6 травня 2014, 10:31

Міжнародний валютний фонд має намір до початку жовтня рекомендувати уряду України скасувати пільги для аграріїв зі сплати податку на додану вартість і перевести їх на звичайний режим сплати цього податку.

Про це йдеться у спеціальній доповіді МВФ щодо України, розміщеній на сайті організації.

"Після дискусій з урядом і приватним сектором ми запропонуємо реформувати процес стягування ПДВ в аграрній сфері і встановити для аграріїв звичайний режим сплати податку", - зазначається у доповіді.

Як очікується, таку пропозицію буде зроблено наприкінці вересня у рамках регулярної оцінки економіки України, яка проводитиметься протягом усього 2014 року, починаючи з кінця травня.

Раніше у Фонді відзначали, що скасування пільг зі сплати ПДВ для експортерів зерна дозволить акумулювати до бюджету до 0,3% ВВП.

Водночас очільник Мінагропроду Ігор Швайка у середині квітня стверджував, що у державному бюджеті України на 2015 рік буде збережено режим спеціального оподаткування на додану вартість для аграріїв.

Самі аграрії неодноразово виступали з вимогою відмовитися від ідеї внесення будь-яких змін до Податкового кодексу стосовно спецрежиму оподаткування. За підрахунками аграрних асоціацій, якщо уряд ухвалить рішення про скасування податкових пільг для сільгоспвиробників, то їх втрати становитимуть 19 млрд гривень.

УНІАН