Путін заборонив у Росії позикову працю

Неділя, 4 травня 2014, 13:26

Президент РФ Володимир Путін 1 травня підписав закон, який вводить заборону на позикову працю.

Про це пишуть "Вести.ru".

Закон дає визначення позиковій праці. Позиковою є праця, що здійснюється працівником за розпорядженням роботодавця в інтересах, під керуванням і контролем фізичної або юридичної особи, що не є роботодавцем співробітника.

Наприклад, працівник перебуває на обліку в агентстві зайнятості, і агентство здає працівника в оренду підприємству. Така праця є позиковою. При цьому тимчасовий роботодавець не надає працівнику повний пакет соцгарантій.

Новий закон визначає особливості регулювання та організації праці робітників, які направляються роботодавцем до іншої фізичної або юридичної особи за договором про надання праці працівників. Праця працівників, направлена у іншу організацію за договором про надання праці, не є позиковою.

Тепер надавати працю працівників можуть приватні агентства зайнятості, які пройшли акредитацію. Суб'єкти малого і середнього підприємництва, що використовують пільговий режим оподаткування, не можуть виступати в якості агентств зайнятості.

Закон визначає вимоги до акредитації приватних агентств зайнятості: наявність у агентства статутного капіталу в розмірі не менше 1 млн рублів, наявність у керівника приватного агентства зайнятості вищої освіти та стажу роботи в галузі працевлаштування населення не менше двох років за останні три роки, а також відсутність у керівника судимості за вчинення злочинів проти особи або злочинів у сфері економіки.

Держдума 22 квітня прийняла закон у другому і третьому читаннях. Відповідні поправки внесені до законодавчих актів, у тому числі в Трудовий кодекс. Закон набуде чинності з 1 січня 2016 року.