У Путіна назвали можливу ціну на газ для України

П'ятниця, 30 травня 2014, 17:29

Ціна на російський газ для України у разі виконання нею зобов'язань з оплати боргу може становити 380 доларів за тисячу кубометрів.

Таку думку висловив голова комітету Держдуми з енергетики Іван Грачов.

"Очевидно, що перша відмінена знижка безперечна, але вона була за бездоганну оплату. Будь-який суд визнає, чому вона зникла. Друга знижка стосується Чорноморського флоту, вона дійсно складна, вона неоднозначна, так як вона відокремлена від основного контракту", - сказав Грачов.

"Якщо юристи почнуть її обговорювати, то підуть довгі, величезні суди. Тому було сказано: якщо Україна сплатить безперечні борги, то ми разом з Європою почнемо предметно обговорювати знижку. Якщо всі угоди будуть виконані, то, я думаю, ціна буде близька до європейської і становитиме приблизно 380 доларів", - додав депутат.

За його словами, Україна зможе розплатитися з "Газпромом" за боргами за газ тільки за рахунок надання Росії частки в тристоронньому консорціумі з управління газотранспортною системою України за участю Росії, України і ЄС.

Грачова заявив що, створення тристороннього консорціуму з ГТС України за участю Росії, України і ЄС забезпечить стабільність транзиту російського газу через територію України до Європи.

Депутат зазначив, що в України немає коштів на оплату боргу перед "Газпромом", тому єдине джерело коштів - це майно "Нафтогазу України".

"Вкрай малоймовірно, що гроші МВФ підуть в рахунок плати за газ, тому розрахунок майном виглядає найбільш реалістичним. Вартість ГТС України становить приблизно 5-7 млрд доларів. Її модернізацію готовий повністю взяти на себе приватний німецький бізнес - це теж десь 5-7 млрд доларів", - сказав Грачов.

На думку Грачова, у разі прийняття відповідного рішення консорціум може бути створений протягом кількох місяців.

"У німецьких банках лежать готові рішення з даного питання. "Нафтогаз" і "Газпром" цю проблему детально опрацьовували. Якщо політичне рішення буде прийнято, то протягом літа це питання може бути вирішене", - зазначив він.

При цьому депутат підкреслив, що ініціатива зі створення консорціуму повинна виходити від ЄС або української сторони.

C 1 квітня "Газпром" підвищив ціну на газ для "Нафтогазу України" з 268,5 долара до 485,5 долара за тисячу кубометрів, скасувавши дві знижки.

ИТАР-ТАСС