Думка експерта: Гривня може посилитися до 9,8-10,7 за долар

Четвер, 3 квітня 2014, 12:32

Тиск на обмінний курс у бік пониження зберігається і ринковий курс гривня-долар і далі може знижуватися, однак таке зниження тільки посилить поточну недооцінку гривні - близько 17%.

Про це заявив керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен.

"Вважаю, що в майбутньому слід вдаватися до валютних інтервенцій, якщо ринок істотно пере- або недооцінює національну валюту таким чином, що це руйнує основи економічного зростання", - говорить експерт.

За словами, Вальчишена, вплив заяви НБУ на обмінний курс буде нейтральним, так як і раніше було зрозуміло, що монетарна політика в корені буде змінюватися.

"А це означає ще більшу конкурентноздатність для економіки, в першу чергу, її експортних галузей", - говорить експерт.

Експерт відзначає, що надалі із зростанням промислового виробництва (завдяки підвищенню зовнішнього попиту на українську продукцію саме через більшу конкурентноздатності) та інших секторів економіки слід очікувати попит на гривню.

"Тобто ринковий курс буде посилюватися і наблизиться до фундаментального значенням курсу, який в найближчі півроку становитиме від 9,8 до 10,7 гривень за долар", - говорить він.

За його словами, якщо приплив валюти в країну посилиться таким чином, що ринок почне знову переоцінювати гривню, то НБУ слід відновити інтервенції, купуючи надлишок валюти і поповнюючи валютні резерви.