"ДПЗКУ" профінансувала аграріїв майже на 4,5 мільярда

П'ятниця, 18 квітня 2014, 19:30

"ДПЗКУ" станом на 15 квітня законтрактувала і закупила понад 3,122 мільйона тонн зернових і олійних культур, профінансувавши вітчизняних аграріїв на суму понад 4,355 мільярда гривень.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка під час брифінгу у прес-центрі уряду, передає прес-служба МінАПК.

За його словами, з початку квітня ДПЗКУ на допомогу аграріям почала масштабну програму форвардних закупівель зерна. Вона передбачає закупівлю на умовах форварду кукурудзи, пшениці та ячменю врожаю 2014 року.

"Програма передбачає авансове забезпечення аграріїв доступними фінансовими ресурсами на вирощування врожаю та організацію збуту зернових культур за конкурентоспроможними ринковими цінами. Сума авансу - 1000 гривень від вартості тонни зерна, з якої утримується страховий платіж за договором комплексного страхування. Наразі триває перший етап форвардних закупівель.  Він триватиме по червень", - наголосив Швайка.

Міністр поінформував, що станом на17 квітня у форвардній кампанії Аграрного фонду прийняли участь 430 сільгосптоваровиробників. Аграрії зобов’язалися поставити до державних запасів понад 900 тисяч тонн зерна майбутнього врожаю.

"На сьогодні Аграрний фонд формує запаси за такими культурами як пшениця, жито, ячмінь, овес та гречка. Розміри партій визначено на мінімальному рівні, що дає можливість скористатися державної підтримкою середньо- та дрібнотоварним виробникам. Наразі Аграрний фонд виплачує аванс за результатами фактичних посів у розмірі 70% від вартості контракту", - додав Швайка.