Китай виділить 5 мільярдів на освоєння Далекого Сходу

П'ятниця, 11 квітня 2014, 13:38

Державний банк розвитку Китаю готовий виділити 5 млрд доларів на проекти з розвитку Далекого Сходу.

Про це пишуть "Весті.Економіка" з посиланням на Мінcхідрозвитку.

Глава Мінcхідрозвитку Олександр Галушка провів зустріч з главою CDBC Чжен Чжіцзе. Сторони погодили першочергові завдання спільних проектів.

Мова йде про створення територій випереджаючого розвитку на Далекому Сході, фінансуванні розвитку інфраструктури, виконання довгострокових інвестпроектів на Далекому Сході.

"Крім того, сторони домовилися про регулярні особисті контакти та інтенсифікацію двосторонніх відносин", - зазначає Мінcхідрозвитку.

"У свою чергу Росія готова взяти на себе товарні потоки з країн АТР до Європи в рамках пропозиції керівництва Китаю з відродження Великого шовкового шляху", - зазначив Галушка.

"У сучасному глобальному світі відродження Шовкового шляху - це формування між Азією і Європою сучасних, економічно вивірених, транспортних коридорів, які несуть в собі те ж призначення, що й шлях.

У цьому зв'язку економічно раціональною підставою для відродження Шовкового шляху є підтримка країнами АТР російських проектів у сфері транспорту, які сьогодні реалізує наша країна. Зокрема, реконструкція Транссибірської і Байкало-Амурської магістралей, а також будівництво їх дублерів", - підкреслив Галушка.

За його словами, на ці цілі уряд Росії вже виділив 18 млрд доларів. Йде робота по з'єднанню Транссибу з Транскорейською магістраллю, будують дамби і мости, включаючи міст через Амур, нові порти і аеропорти.

"Говорячи про морський Шовковий шлях, особливо хотів би відзначити проект Північного морського шляху, у якого є значні конкурентні переваги порівняно з традиційним морським шляхом, що з'єднує Європу та Азію. Так, наприклад, витрати на доставку вантажу з Шанхаю в Роттердам в середньому скорочуються на 25% порівняно з шляхом через Суецький канал", - уклав глава Мінcхідрозвитку.