Сінгапурська компанія має заплатити 3 мільйони за розлиту в укрпорту олію

П'ятниця, 7 березня 2014, 10:50

Суд стягнув до бюджету з компанії "Глорія Шиппінг Ко, Пте Лтд" 3,09 млн доларів збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок скиду рослинної олії (пальмового олеїну) у внутрішні морські води України.

Про це свідчить рішення Господарського суду Одеської області від 17 лютого цього року,пишуть "Наші гроші".

Забруднення відбулося наприкінці липня 2013 року у порту Южний під час вивантаження пальмового олеїну з танкера "Theresa Success" (прапор Тувалу, судновласник - сінгапурська компанія "Gloria Shipping Co, PTE LTD").

Зауважимо, що компанія-судновласник визнавала вимоги природоохоронної прокуратури на суму 947 тис доларів. За даними прокуратури, у море вилилося 11,9 кубометрів олії, тоді як перевірка компанії ІП "СЖС Україна" показала утричі меншу кількість олеїну. Суд посилання судновласника на перевірку "СЖС Україна" не прийняв.

За даними ЗМІ, ІП "СЖС Україна" має високу кваліфікацію, визнану за міжнародними стандартами. Зауважимо, що при зборі розлитої олії до зміттєбирачів потрапили також вода і водорості. Різниця підрахунків полягає саме у визначенні кількості чистої олії у зібраній суміші.

Під час розгляду справи танкер "Theresa Success" арештовувався.