Греція домовилася з "трійкою кредиторів" на 10 мільярдів

Середа, 19 березня 2014, 09:05

Греція, нарешті, уклала з міжнародними кредиторами угоду, що відкриває їй доступ до наступного траншу кредитів у розмірі 10 млрд євро, без необхідності подальшого скорочення держвидатків.

Про це піередает "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

Угода з "трійкою" міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і МВФ) стала підсумком шестимісячних переговорів, які міністр фінансів країни Янніс Стурнарас назвав найскладнішими за чотири роки - з того моменту, як Греція вперше звернулася за міжнародною допомогою.

Угода відкриває Греції доступ до кредитів на 10 млрд євро, що дозволить країні в травні провести виплати за борговими зобов'язаннями на суму 9,3 млрд євро, основна частина яких припаде на частку ЄЦБ.

"Досягнута угода передбачає важливі істотні структурні зміни, які сприятимуть лібералізації економіки, збільшенню її конкурентоспроможності та зниження цін", - заявив прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас.

За його словами, мова йде про реформи, вже здійснених в інших європейських країнах, які мали бути реалізовані в Греції ще рік тому".

Інспектора "трійки" підтвердили, що Греція зафіксувала первинний профіцит бюджету (без урахування витрат на обслуговування боргу) у розмірі 812 млн євро в 2013 році. Це підтвердження стало дуже важливим для Греції, яку протягом довгого часу звинувачували в необережному поданні бюджетних показників.

У рамках угоди з кредиторами Греція може направити близько 70% первинного профіциту бюджету на соціальні програми.

Самарас заявив, що уряд направить більше 500 млн євро на виплати понад 1 млн грекам, включаючи пенсіонерів, військовослужбовців і поліцейських. Ще 20 млн євро буде виділено організаціям, що займаються проблемами бездомних, зазначив він.