"Нафтогаз" і "Газпром" програють через українську кризу - Fitch

П'ятниця, 14 березня 2014, 15:52

Українська криза, швидше за все, послабить становище таких компаній нафтогазового сектора, як "Газпром" і "Нафтогаз України".

Таку думку висловили аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, передає "Інтерфакс-Укриана".

Разом з тим західні представники галузі, зокрема BG Energy Holdings Ltd, BP Plc, Royal Dutch Shell Plc і Total SA, можуть виграти на кризових тенденціях.

"Міжнародна дипломатична суперечка з Росією з питання кризи на Україні може призвести до змін в європейській енергетичній безпеці, традиційним завданням якої була диверсифікація напрямків транспортування газу в ЄС за рахунок мережі нових трубопроводів, але не диверсифікація самих джерел газу", - наголошується в доповіді.

Fitch проаналізувало сценарій, який став розвитком заяви міністра закордонних справ Великобританії Вільяма Хейга про те, що країни ЄС можуть бути змушені "переглянути підхід до енергетичних і економічних зв'язків з Росією".

"Газпрому" за цим сценарієм загрожує скорочення частки ринку, якщо Європа почне шукати альтернативних постачальників газу, а не тільки альтернативні шляхи його доставки. За наведеними Fitch даними, в 2013 році "Газпром" забезпечив постачання 30% газу який використовувався в ЄС.

"Європа може знайти політичну волю для зниження цієї частки, особливо з урахуванням потенціалу експорту СПГ з США", - йдеться в доповіді.

Як пише Fitch, BG бере участь в трьох з 6 вже схвалених владою США проектів з експорту скрапленого природного газу, роботи з яких почнуться в 2014-2015 роках, а перші поставки СПГ можливі в 2017-2019 роках.