ЄЦБ обіцяє зберегти низькі відсоткові ставки

Четвер, 6 лютого 2014, 17:44

Європейський центральний банк твердо прихильний до збереження ключових процентних ставок на низьких рівнях протягом тривалого часу.

Про це заявив президент ЄЦБ Маріо Драгі, виступаючи на прес-конференції за підсумками минулого в четвер засідання банку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Причина, по якій Центробанк сьогодні прийняв рішення не робити будь-яких кроків, пов'язана зі складністю ситуації і необхідністю отримати додаткову інформацію. Ми хочемо діяти і готові до дій", - зазначив він.

За його словами, потрібен час, щоб зміна базової процентної ставки розпочала впливати на економіку, тому "важливо аналізувати інформацію, перш ніж приймати рішення".

Як повідомлялося, ЄЦБ зберіг базову процентну ставку за кредитами на рекордно низькому рівні в 0,25% річних за підсумками засідання в четвер, ставка по депозитах ЄЦБ залишена на нульовому рівні.

Обидва рішення банку співпали з очікуваннями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.

Курс євро до долара США зріс під час торгів на 0,6% - до 1,3615 долара. Підйом вартості європейської валюти обумовлений тим, що Драгі утримався від оголошення додаткових стимулюючих заходів, які могли б послабити євро.

"Драгі відмовився від згадування будь-чого, що могло б вказати на прийняття ЄЦБ додаткових заходів", - відзначив валютний аналітик National Australia Bank Ltd. у Лондоні Гевін Френд.

Він також зазначив, що черговий прогноз цінової стабільності в середньостроковій перспективі буде опублікований в наступному місяці.

"Євро росте, оскільки інвестори чекають від ЄЦБ нових заходів стимулювання не раніше наступного засідання " , - заявив аналітик.